樂古Nakuz

標題: 十大武林絕學,你最想學邊3個? [打印本頁]

作者: ~蛇仔~    時間: 6-6-2010 18:51
標題: 十大武林絕學,你最想學邊3個?

九陰真經,唔洗問啦,連隻GAME都用呢個名,睇過小說都知有幾勁...有九陰白骨爪等招式...
九陽真經,同九陰真經相輔相成,有佢入十大都好正常~練成後有九陽真氣護體,刀槍不入,水火不侵~
易筋經,少林秘寶~
小說情節入面係講易筋經可以化腐朽為神奇,將平平無奇既武功招式都可以變到好勁~
神照經,同以上三本並稱為金庸筆下四大內功秘籍....
葵花寶典,天下武功唯快不破,玩速度首選。係男人就練佢啦
左右互搏,俗D講即係雙倍攻擊,訣竅係「分心二用」
小龍女於全真教大戰時就用左「左右互搏」版本既「玉女素心劍法」,本來係要同楊過一齊用....
獨孤九劍,號稱破絕天下所有武功,但係東方不敗練左葵花寶典,就算令孤沖見到個破綻都打唔到佢...
北冥神功,吸人內力既霸道內功心法,練齊哂D穴道位之後,可以同人接觸就吸鬼哂佢D內力~
黯然銷魂掌,集天下五絕及其他武林高手的絕世武學,包括「中神通」王重陽的全真教內功和九陰真經、「東邪」黃藥師的彈指神通和玉簫劍法、「西毒」歐陽峰的蛤蟆功和逆轉經脈、「北丐」洪七公的打狗棒法,以及林朝英的玉女心經而成。
六脈神劍,係以一陽指既指力加上渾厚內力化作劍氣。
六脈係十二經脈其中六脈,分別係6隻手指...
右手拇指(少商劍),右手食指(商陽劍),右手中指(中衝劍),右手無名指(關衝劍),右手尾指(少衝劍),左手尾指(少澤劍).....
簡單D講,即係古代手槍~

最多可選3項~
作者: 你好煩    時間: 6-6-2010 21:38
我會學9陽加內力底 再學銷魂掌 再學埋要強大內力既六脈神經- -
作者: ~蛇仔~    時間: 6-6-2010 23:07
我會學9陽加內力底 再學銷魂掌 再學埋要強大內力既六脈神經- -
你好煩 發表於 6-6-2010 21:38

你就神經,神劍呀= =
作者: 你好煩    時間: 7-6-2010 13:19
打錯囉 人總有一次打錯字既
作者: ~蛇仔~    時間: 7-6-2010 15:20
黯然銷魂掌要有楊過當時個種痛先可以發揮到佢既威力,就係因為咁所以我冇揀到= =
六脈神劍亦都要有深厚既內力先可以用一陽指功力化為劍氣,所以我揀左北冥神功來幫佢....
至於易筋經,唔需要講太多,化腐朽為神奇....
作者: kiki0556    時間: 7-6-2010 16:15
最想學都係凌波微步~
如果可以好似楚留香咁就好, 踏月留香, 來去自如-v-
作者: ☆▂鋒*仔〃    時間: 7-6-2010 16:20
易筋經  同埋 獨狐九劍    ^^
作者: 你好煩    時間: 7-6-2010 19:13
北冥神功有可能會比內力高過你既人吸番你d內力走
作者: R.YcH    時間: 7-6-2010 20:34
九陽+六脈+九劍

話哂唔夠內力都可以用九劍打...
作者: Poon    時間: 7-6-2010 20:46
九陰真經
獨孤九劍
黯然銷魂掌
作者: ~蛇仔~    時間: 7-6-2010 22:39
葵花寶典冇人想學= =
作者: douhung    時間: 8-6-2010 03:04

葵花寶典+左右互搏+獨孤九劍

2個東方不敗 加 2個風清揚, 全攻敏戰士, 點擋?
天下武功, 唯快不破, 破盡天下武功, 仲要打孖上!

九陰真經, 集天下武功大成? 出獨孤九劍, 破盡天下武功, 破!
九陽真經, 內功天下第一? 出獨孤九劍, 破掌式, 破!
易筋經, 化腐朽武功為神奇武功?  出獨孤九劍, 破盡天下武功, 破!
神照經, 四大內功秘籍?   出獨孤九劍, 破掌式, 破!
葵花寶典, 天下武功, 唯快不破? 出葵花寶典+左右互搏, 2個打你一個,  破!
左右互搏, 雙倍攻擊, 分心二用? 出左右互搏, 左手出葵花寶典, 右手出獨孤九劍,  破!
獨孤九劍, 破盡天下武功? 出葵花寶典, 唯快不破, 出獨孤九劍, 破劍式, 快劍+左右互搏, 破!
北冥神功, 類吸星大法? 出葵花寶典,  東方不敗全勝任我行, 破! 出獨孤九劍, 破掌式, 破!
黯然銷魂掌, 集五絕武學, 時靈時不靈? 出獨孤九劍, 破盡天下武功, 破!
六脈神劍, 渾厚內力, 指力化作劍氣, 古代手槍? 出獨孤九劍, 破箭式, 破掌式, 破x式, ..., 破!

破! 破! 破!!!
作者: ~蛇仔~    時間: 8-6-2010 03:35
葵花寶典+左右互搏+獨孤九劍

2個東方不敗 加 2個風清揚, 全攻敏戰士, 點擋?
天下武功, 唯快不破, 破盡天下 ...
douhung 發表於 8-6-2010 03:04

唔洗太激動= =吹水姐...
話時話,獨孤九劍冇固定劍法....
即係九劍既招式係因人而異,如果2個九劍撞埋一齊係打唔到的= =
作者: phil1024    時間: 8-6-2010 21:23
唔清楚= =
作者: 你好煩    時間: 9-6-2010 15:53
2個9劍撞埋一齊都唔知打唔打到- -
作者: douhung    時間: 10-6-2010 02:02
風清揚出9劍, 對令狐沖出9劍, 如果體力一樣, 你話邊個贏?
作者: ~蛇仔~    時間: 10-6-2010 02:45
風清揚出9劍, 對令狐沖出9劍, 如果體力一樣, 你話邊個贏?
douhung 發表於 10-6-2010 02:02

都話左九劍冇固定招式囉= =
見招拆招架咋....
2個人都冇招式,咁點見招呀?!冇招又點拆招呀= =?!
所以好似你咁講既話,2條友用九劍對戰,係呆企....
作者: 你好煩    時間: 10-6-2010 15:46
克9劍最好既武功就係佢自己
作者: ~蛇仔~    時間: 10-6-2010 15:53
克9劍最好既武功就係佢自己
你好煩 發表於 10-6-2010 15:46

剋九劍= =?!
天下武功,唯快不破~
除左快之外,仲有第2個方法,就係拎走對手把劍XD
作者: douhung    時間: 12-6-2010 04:37
九劍見招拆招, 都有水平高低之別
風清揚先出劍既破綻, 令狐沖用九劍破之
令狐沖應招既破綻, 風清揚亦用九劍破之
但風清揚9劍高令狐沖幾皮, 風清揚破得比令狐沖快, 你話邊個會贏? 緊係水平高贏水平低架啦
作者: ~蛇仔~    時間: 12-6-2010 05:09
九劍見招拆招, 都有水平高低之別
風清揚先出劍既破綻, 令狐沖用九劍破之
令狐沖應招既破綻, 風清揚亦用九劍 ...
douhung 發表於 12-6-2010 04:37

你都識講,風清揚比令狐沖「快」~
作者: ~魚旦仔    時間: 12-6-2010 15:58
獨孤九劍夠晒
破盡天下武功
作者: 弓使神    時間: 23-6-2010 19:19
我只想學 北冥神功 六脈神劍 黯然鎖魂掌

北冥神功
正所謂:「百川匯海,大海之水以容百川而得」
吸去他人內力,而當作自己既內力,既霸道又邪門
我喜歡

六脈神劍
由6個穴道射出內力,更殺人於無形
暗殺我喜歡

黯然銷魂掌
攻其不備,出奇不意
我自問都有楊過之「情」既百分之幾
黯然銷魂掌 我絕對岩駛
作者: xxxxxaa    時間: 23-6-2010 20:15

葵花寶典+左右互搏+北冥神功

葵花寶典唔學都唔係男人啦-.-

其實左右互搏除左雙倍攻之外係唔係重要加速度呢?
書入面好似寫兩人合作係威力無窮,小龍女一人用左右互搏就係速度加快
有錯請別狂凸=..=

北冥神功+內力冇咩好講

另外樓上果位真係可以出書-_-"

p.s. 有冇人話我知點解我一直用唔到表情............
作者: ~蛇仔~    時間: 23-6-2010 21:18
葵花寶典+左右互搏+北冥神功

葵花寶典唔學都唔係男人啦-.-

其實左右互搏除左雙倍攻之外係唔係重要加速度 ...
xxxxxaa 發表於 23-6-2010 20:15

你學得葵花寶典仲要左右互搏加速咩= =?
作者: 弓使神    時間: 27-6-2010 17:04
你學得葵花寶典仲要左右互搏加速咩= =?
~蛇仔~ 發表於 23-6-2010 21:18

正所謂 「天下武功,唯快不破」
學完葵花寶典,打人既速度極快,已經難破,差唔多立於不破之地。
再學埋左右互博,速度快上加快,仲唔係不破?
作者: 浪跡天涯002    時間: 1-7-2010 12:03
九陰+九陽

再加獨孤九劍...屈曬機

但都係想下好-.-
學到其中一種其實都夠玩
作者: simonAQAQA    時間: 6-7-2010 22:19
作者: ericman    時間: 7-7-2010 01:27
其實係令孤沖廢姐xd 你叫獨孤求敗出手實秒到東方不敗
作者: 龍王煒仔    時間: 7-7-2010 21:53
既然武林絕學 怎麼沒有聖火令 乾坤大挪移呢
作者: ~蛇仔~    時間: 7-7-2010 22:14
既然武林絕學 怎麼沒有聖火令 乾坤大挪移呢
龍王煒仔 發表於 7-7-2010 21:53

乾坤大挪移同北冥差唔多,只不過1個係拎內力,1個係拎武功....
既然你覺得大挪移應該入10大,咁應該剔除邊個= =?
作者: 龍王煒仔    時間: 7-7-2010 22:17

回復 31# ~蛇仔~

不不不 乾坤大挪移與北冥神功雖是高級內功 但兩者絕不相同

其實武林絕學是個較主觀的題目 個人建議增多一個"其他"的選項
作者: ~蛇仔~    時間: 7-7-2010 22:41
回復  ~蛇仔~

不不不 乾坤大挪移與北冥神功雖是高級內功 但兩者絕不相同

其實武林絕學是個較主觀的題 ...
龍王煒仔 發表於 7-7-2010 22:17

我始終認為借力反施呢類武學好KAI....
人地唔出招你唔會傷到人= =
作者: 剎仔1999    時間: 8-7-2010 14:49
左右 易筋 六脈
作者: peter19931220    時間: 14-7-2010 12:01
獨孤九劍
作者: 大理世子    時間: 17-7-2010 20:27
話明係九陰真經online最想學ga更係九陰真經啦
作者: 浪跡天涯002    時間: 24-7-2010 11:24
十大武功如果真係金庸13書入面所有武功都有份參與既,咁樣我會有以下既睇法

北冥神功(天龍八部,逍遙派)
吸人內力黎幫自己練功,幾好玩,九陽九陰易筋經始終都係要日子有功先練得成,但北冥係接近外掛咁吸人內力

太玄經神功(俠客行,俠客島)
相信唔洗多講,石破天練成後連當世絕頂既龍木島主聯手都敗陣,既有內功修練法,亦有絕頂招式修練。

六脈神劍(天龍八部,大理天龍寺)
10指發射無形劍氣,遠攻之王,缺點係需要強大內力輔助

獨孤九劍(笑傲江湖)
天下任何招式也可應手而破

九陰真經(射雕英雄傳,神雕俠侶)
九陰真經為射雕時代令整個武林眼紅既武學奇書,內功修練不在話下,更有招式可學。

九陽真經(倚天屠龍記)
傳說九陽真經為一名僧人看過九陰真經後所創,不設武功招式,但內功修練成功後絕不在九陰之下,且金身不壞亦有護體神功。但小說第三版中被評為與少林派內功不相伯仲...

降龍十八掌(天龍八部,射雕英雄傳,神雕俠侶)
至陽至剛無堅不摧無敵不破既武功,家傳戶曉既武功相信唔洗多講。

葵花寶典(笑傲江湖)
本來可以上到三甲,但因為要自宮所以都係放後d

黯然銷魂掌(神雕俠侶,楊過自創)
楊過自創之武功,剛猛之力只在降龍掌之下,但奈何要黯然既心情先可以使用。
作者: ~蛇仔~    時間: 25-7-2010 05:02
十大武功如果真係金庸13書入面所有武功都有份參與既,咁樣我會有以下既睇法

北冥神功(天龍八部,逍遙派)
吸 ...
浪跡天涯002 發表於 24-7-2010 11:24

你唔係諗住學哂佢下化= =
作者: 浪跡天涯002    時間: 25-7-2010 18:40
你唔係諗住學哂佢下化= =
~蛇仔~ 發表於 25-7-2010 05:02

-.-學得曬既我諗我可以秒殺掃地僧,獨孤求敗同東方不敗
作者: gordonl9706    時間: 1-8-2010 15:45
北冥神功
作者: kerwin    時間: 13-8-2010 11:09
六脈神劍
易筋經
左右互搏
作者: king22221111    時間: 15-8-2010 23:14
我想知.  係咪個個門派既絕技.唔一定係果果門派學...撞NCP都得???
作者: ~蛇仔~    時間: 19-8-2010 23:14
我想知.  係咪個個門派既絕技.唔一定係果果門派學...撞NCP都得???
king22221111 發表於 15-8-2010 23:14

係~
作者: k0920k    時間: 19-8-2010 23:25
學黎殺番個npc
作者: kck117    時間: 20-8-2010 23:25
有神照經咩....九陰入面...有既話我最想學就係佢..
作者: ~蛇仔~    時間: 20-8-2010 23:42
有神照經咩....九陰入面...有既話我最想學就係佢..
kck117 發表於 20-8-2010 23:25

我開呢個PO個陣唔知佢有D乜冇D乜= =
作者: 魚條仔    時間: 1-9-2010 19:30
九陽+六脈+獨孤九劍~~
作者: ~蛇仔~    時間: 1-9-2010 21:45
我呢個帖係2KF,完全冇人回= =
作者: 劉雲天    時間: 2-9-2010 15:53
游坦之其實是吸了冰蠶的毒再加上易筋經才能與簫峰打...
不然才學了一會就能跟丐幫的傳奇幫主較量麼?

北冥神功有可能會比內力高過你既人吸番你d內力走"
鳩智摩比段譽的內力深厚多吧....但也被段譽吸了...
作者: ~蛇仔~    時間: 2-9-2010 16:10
游坦之其實是吸了冰蠶的毒再加上易筋經才能與簫峰打...
不然才學了一會就能跟丐幫的傳奇幫主較量麼?

北冥 ...
劉雲天 發表於 2-9-2010 15:53

多謝兄台指點錯處~
但是,易筋經的威力也是非一般的厲害,我只是隨便找一個例子而已...
作者: 劉雲天    時間: 2-9-2010 16:25
多謝兄台指點錯處~
但是,易筋經的威力也是非一般的厲害,我只是隨便找一個例子而已... ...
~蛇仔~ 發表於 2-9-2010 16:10

也對...
不然也做不了少林秘寶...
作者: ~蛇仔~    時間: 2-9-2010 16:27
也對...
不然也做不了少林秘寶...
劉雲天 發表於 2-9-2010 16:25

我對你的選擇有點好奇
作者: 劉雲天    時間: 2-9-2010 16:56
九陰真經(有點大貪~~~)
北冥神功
六脈神劍

六脈神劍和北冥神功在九陰裡應該沒有吧....
畢竟是兩個朝代....
沒了北冥..六脈學不來...
再加九陰的話.....哈哈哈...

左右互搏是令人出奇不意..
但在絕對的力面前..
這技倆都不管用了....
作者: ~蛇仔~    時間: 3-9-2010 23:28
九陰真經(有點大貪~~~)
北冥神功
六脈神劍

六脈神劍和北冥神功在九陰裡應該沒有吧....
畢竟是兩個朝代.... ...
劉雲天 發表於 2-9-2010 16:56

跟我的很相似~
只是九陰真經換成了易筋經~
當初開這帖沒留意九陰OL有沒有六脈或北冥等等武學...
只是純粹討論~
作者: 阿天    時間: 4-9-2010 03:56
左右互搏        
獨孤九劍        
黯然銷魂掌

無內功 (-__-)"
作者: tinhang    時間: 4-9-2010 10:30
點解冇 乾坤大挪移 架--
作者: tinhang    時間: 4-9-2010 10:31
作者: ~蛇仔~    時間: 4-9-2010 17:46
tinhang 發表於 4-9-2010 10:31

因為呢個太屈機~
作者: (型)警    時間: 5-9-2010 12:18
六脈神劍 聽日個名都知勁
作者: kenthngan    時間: 11-9-2010 18:10
9陰真經 同  獨孤9劍
作者: 劉雲天    時間: 12-9-2010 17:41
跟我的很相似~
只是九陰真經換成了易筋經~
當初開這帖沒留意九陰OL有沒有六脈或北冥等等武學...
只是純粹 ...
~蛇仔~ 發表於 3-9-2010 23:28

小的則是用小說的線去推論^_^
作者: ~蛇仔~    時間: 13-9-2010 00:24
小的則是用小說的線去推論^_^
劉雲天 發表於 12-9-2010 17:41

小說我沒看太多,只是天龍八部給我的印象很深...
我想學的武林絕學都是天龍八部裡挑的...
1)易筋經
2)六脈神劍
3)北冥神功
作者: 懵仔魚    時間: 15-9-2010 18:30

左右互搏,伯通絕學
9陰真經
同獨孤9劍
黯然銷魂掌唔係好好用,一時用到,一時用唔到
我睇小說的,其實game我咩都唔知^ ^
點解無彈指神通同降龍十八掌
作者: tszyuloveyou    時間: 15-9-2010 19:36
九陰真經+九陽神功+神照經
易學上,九九之數為極之數。但無有相生,難以相成,
沒有易筋/陰陽調和之術只會內氣相衝,因此,先學九陰真經/太極神功(我會雙管齊下,方便學劍)
只要能易筋/陰陽調和九九之數,陰陽調和,當是無盡內力,
如此內力,凝氣成劍也無難處吧!搭上無招的太極劍意,引入落空才攻擊,也能非勝即和!
且九陽神功的護體真氣能刀槍不入,水火不侵,毒氣不生,物化不之,金剛不壞之軀也隨之而來,
加埋神照經更能起死回生,可說是有如開外掛般強大!
若兩個外掛碰在一起對決,那就十分期待,我猜多半也是罷手言和,打來也只是浪費時間
作者: ~蛇仔~    時間: 16-9-2010 18:15
左右互搏,伯通絕學
9陰真經
同獨孤9劍
黯然銷魂掌唔係好好用,一時用到,一時用唔到
我睇小說的,其實game我咩 ...
懵仔魚 發表於 15-9-2010 18:30

彈指神通我個人認為麻麻地~
降龍十八掌係某程度上都唔可以話係武林絕學...
作者: tszyuloveyou    時間: 16-9-2010 18:51
彈指神通我個人認為麻麻地~
降龍十八掌係某程度上都唔可以話係武林絕學... ...
~蛇仔~ 發表於 16/9/2010 18:15

彈指神通作弄人一流,降龍十八掌剛孟無比都算得上絕學了,黯然銷魂掌用唔用到應該不是睇心情,當時楊過不是也找回小龍女嗎?但對金輪法王也能使出黯然銷魂掌,相信心情只會影響領悟而非使用!
作者: ~蛇仔~    時間: 16-9-2010 19:57
彈指神通作弄人一流,降龍十八掌剛孟無比都算得上絕學了,黯然銷魂掌用唔用到應該不是睇心情,當時楊過 ...
tszyuloveyou 發表於 16-9-2010 18:51

降龍十八掌太多招式= =
作者: tszyuloveyou    時間: 16-9-2010 20:28
降龍十八掌太多招式= =
~蛇仔~ 發表於 16/9/2010 19:57

唔算多啦,得18招,仲要無變化,獨孤九劍雖然是得九招,但有成三百多種變化喎!不如評吓我的選擇呀!
作者: ~蛇仔~    時間: 16-9-2010 20:33
唔算多啦,得18招,仲要無變化,獨孤九劍雖然是得九招,但有成三百多種變化喎!不如評吓我的選擇呀! ...
tszyuloveyou 發表於 16-9-2010 20:28

就係覺得佢冇變化先入唔到十大= =
你既選擇係九陰+九陽+神照?!
冇招式咁可憐/.\?
作者: tszyuloveyou    時間: 16-9-2010 21:16
回復 69# ~蛇仔~

點會無?九陰真經附送摧心掌、大伏魔拳、摧堅神爪還有一大堆不管用的武學:「解穴秘訣、閉氣秘訣、易筋鍛骨章......」加上九陰真經配合九陽神功足以獨步江湖(除了對上掃地僧和張無忌只能和局外),太極神功又不被你列入,且能當作門派招式,那只好找個神照經的起死回生看門口= ="
作者: ~蛇仔~    時間: 16-9-2010 22:37
回復  ~蛇仔~

點會無?九陰真經附送摧心掌、大伏魔拳、摧堅神爪還有一大堆不管用的武學:「解穴秘 ...
tszyuloveyou 發表於 16-9-2010 21:16

九陰D武功唔係話廢,但係唔係咁強,比起係呢個十大入面...
作者: tszyuloveyou    時間: 17-9-2010 00:51
回復 71# ~蛇仔~

強是不強,但有了如此強大的內力,學張無忌對滅絕師太,施展輕功,半步也不可停留,不斷搶攻,那又能對我怎樣?就算我武功平平,也不能對我怎樣,那慢慢地折煞佢也未嘗不可!更何況學武只求強身健體,成故欣然,敗亦可喜。而追求武學傷人則戾氣深入臟腑,愈練愈深,比之任何外毒都要厲害百倍。人心不足,貪多務得的人最容易走火入魔!
作者: 阿天    時間: 17-9-2010 02:08

tszyuloveyou 兄所言絕非無道理... 只可惜"人在九陰, 身不由己", 恐怕你的理念在江湖很難生存... 除非九陰真實程度 = 現實....
作者: ~蛇仔~    時間: 17-9-2010 13:32
回復  ~蛇仔~

而追求武學傷人則戾氣深入臟腑,愈練愈深,比之任何外毒都要厲害百倍。人心不足,貪多務得的人最容易走火入魔!
tszyuloveyou 發表於 17-9-2010 00:51

紅字為笑點...
作者: tszyuloveyou    時間: 17-9-2010 18:26
回復 73# 阿天

只要學張無忌咁埋哂d秘笈,每次出手都用夜行衣/能隱藏玩家名稱的外衣,且不用上秘笈的武學,只用門派武學,那要實現也不難,那你又學那3種武學?

回復 74# ~蛇仔~

但這番話是抄掃地僧的XD
作者: 情風    時間: 17-9-2010 20:20
官網開左咩?
作者: ~蛇仔~    時間: 18-9-2010 00:10
回復 75# tszyuloveyou
掃地僧咪KAI囉^^
作者: ~蛇仔~    時間: 18-9-2010 00:10
官網開左咩?
情風 發表於 17-9-2010 20:20

開左D咩?!
作者: tszyuloveyou    時間: 18-9-2010 01:12
回復 77# ~蛇仔~

你不明佛法、道說、儒學我不見怪,但也不要抵毀其理!
作者: 阿天    時間: 18-9-2010 01:23
To tszyuloveyou:
tszyuloveyou 兄不要動怒, 各人都有不同的見解, 何況蛇仔兄為人風趣幽默, 晚生認為蛇仔兄跟前輩開個玩笑
學武就隨緣吧... 一切官方都未有定斷.........

To 蛇仔:
引用 "掃地僧咪KAI囉"            佢真係右勁右"Kind"XD
作者: ~蛇仔~    時間: 18-9-2010 01:36
回復 80# 阿天
一切都給施主看透了
作者: ~蛇仔~    時間: 18-9-2010 01:40
回復  ~蛇仔~

你不明佛法、道說、儒學我不見怪,但也不要抵毀其理! ...
tszyuloveyou 發表於 18-9-2010 01:12

我冇抵毀既意思,我只係用一個有趣既角度去睇掃地僧咁解姐...
你可以話掃地僧KAI,亦可以話佢夠善良...
隨你點睇既姐~
至於學武之說,入GAME再傾啦^^
作者: 懵仔魚    時間: 18-9-2010 11:17
點解極樂門有奪命十三劍,仲勁過劍神謝曉峰既燕十三成名技會係金庸到= =
同唐門點解會有小李飛刀,實在踩過界!!!
係大陸網睇的
降龍十八拳我覺得都算武林絕學
因佢都算丐幫絕學,同之剛既掌法
彈指係小說都算黃藥師既常用招
作者: 阿天    時間: 18-9-2010 11:41
[quote]點解極樂門有奪命十三劍,仲勁過劍神謝曉峰既燕十三成名技會係金庸到= =
同唐門點解會有小李飛刀,實在踩過界 ...
懵仔魚 發表於 18-9-2010 11:17 [/]

此遊戲名"九陰真經"... 實非金先生大作的遊戲.... 這是可惜之處... 不過有得玩總比無好
作者: ~蛇仔~    時間: 18-9-2010 11:48
[quote]點解極樂門有奪命十三劍,仲勁過劍神謝曉峰既燕十三成名技會係金庸到= =
同唐門點解會有小李飛刀,實 ...
阿天 發表於 18-9-2010 11:41

中POINT了~
有一兩招唔係金庸既咪算你好彩...
作者: tszyuloveyou    時間: 19-9-2010 11:01
回復 85# ~蛇仔~

咁點解也有4個門派不是老金,更有不少於十種武學以上不是老,是古龍的
作者: ~蛇仔~    時間: 19-9-2010 13:03
回復  ~蛇仔~

咁點解也有4個門派不是老金,更有不少於十種武學以上不是老,是古龍的 ...
tszyuloveyou 發表於 19-9-2010 11:01

請問13妹^^
作者: 唔好昆啦    時間: 19-9-2010 17:17
2.  九陽真經
作者: tszyuloveyou    時間: 19-9-2010 19:37
回復 87# ~蛇仔~

哈哈,我突然想到,蛇兄應該不懂陰陽、五行、易學、八卦、奇門等術數,對嗎?
作者: ~蛇仔~    時間: 19-9-2010 20:56
回復  ~蛇仔~

哈哈,我突然想到,蛇兄應該不懂陰陽、五行、易學、八卦、奇門等術數,對嗎? ...
tszyuloveyou 發表於 19-9-2010 19:37

識得睇8字囉= =
其他唔識...
作者: tszyuloveyou    時間: 19-9-2010 23:25
回復 90# ~蛇仔~

邊八個啊@@?
作者: ~蛇仔~    時間: 20-9-2010 18:15
回復  ~蛇仔~

邊八個啊@@?
tszyuloveyou 發表於 19-9-2010 23:25

每個人都唔同~
根據番個個人既出生年月日時~
再用天干地支排位~
10天干:甲乙丙丁戊己庚辛壬癸
12地支:子丑寅卯辰巳午未申酉戌亥
作者: tszyuloveyou    時間: 21-9-2010 00:55
回復 92# ~蛇仔~

仲以為你會八字推命,我也好不了你多少,奇門術數懂得一二,卻全是兵法、陣法、迷宮,卻不懂算命,不過我學不會也不打緊,反正:「事不可做盡,勢不可去盡,話不可說盡,福不可享盡,財不可得盡,規不可行盡……凡事太盡,緣分早盡!」有、我又不會算盡天機,無、我也能掌握命運!
作者: ~蛇仔~    時間: 21-9-2010 06:31
回復  ~蛇仔~

仲以為你會八字推命,我也好不了你多少,奇門術數懂得一二,卻全是兵法、陣法、迷宮,卻 ...
tszyuloveyou 發表於 21-9-2010 00:55

我正正就係識八字推命,.但係未學到咁高lv,而家只係識睇下性格~
作者: tszyuloveyou    時間: 21-9-2010 10:52
回復 94# ~蛇仔~

該不會是秤骨吧!(應該就是秤骨)
子平法能算盡大運,且由大至細而遞增難度,因此就不太可能,要是其他術數,我就不太記得= ="
作者: ~蛇仔~    時間: 21-9-2010 11:49
回復  ~蛇仔~

該不會是秤骨吧!(應該就是秤骨)
子平法能算盡大運,且由大至細而遞增難度,因此就不太 ...
tszyuloveyou 發表於 21-9-2010 10:52

我都覺得學八字好難= =
好多野要記~
作者: [H]ting連環龍    時間: 21-9-2010 12:32
獨孤九劍!!!!!!!!!
作者: tszyuloveyou    時間: 21-9-2010 19:51
回復 96# ~蛇仔~

不,一樣難,其他也有其他的難處,扶乩會折壽,起卦要對用具負出時間和心血,上茅下茅要花費時間聚靈,都是一樣百般為難!人花時間去算盡天命,卻不知天意不過是人意,眾生造業,眾生承擔,無人能和眾生分割開。地震海嘯不過是自然,喜怒哀懼不過是心態,自然和心態作出的行動為因,共果而論,一切一切的命運不就盡在眼前嗎?
作者: ~蛇仔~    時間: 21-9-2010 20:21
回復  ~蛇仔~

不,一樣難,其他也有其他的難處,扶乩會折壽,起卦要對用具負出時間和心血,上茅下茅要 ...
tszyuloveyou 發表於 21-9-2010 19:51

本門派提倡順其自然,刻意去扭轉乾坤反而會適得其反~
作者: tszyuloveyou    時間: 22-9-2010 00:38
回復 99# ~蛇仔~

改變是自然,不變亦是自然,刻意改變不一定適得其反,不作改變亦不會事事順境,只是有無必要去改變!不曾擁有又談何放下?未試過扭轉又如何學會適得其反?沒有適得其反作為助力,又如何明白甚麼是自然?正如沒了暗就沒有光、沒了惡就沒有善、沒有醜就沒有美,由暗衍生光、由惡衍生善、由醜衍生美!

我能改變財運、事業。但我不想要,家財萬貫只會換來一身孤獨,身邊的人虛偽對待!對我而言,我唯一放不開的只有愛情和家族責任,愛情、我不曾擁有愛情,又談何放下?家族責任只是出在良心,我可以不顧繁文辱節、我行我素,但不能說由得眾生步向滅亡而冷眼旁觀!道是我選擇執着的事物,我選擇以情入道卻放不下家族責任!

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2