打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [問題] 大家認為時勢做英雄呀,定係英雄做時勢

Originally posted by (Arthur)佑兒 at 2006-4-4 00:05:
我覺得係時勢造英雄。

第一個英雄定義係戰場度既武將,呢個最易解釋,試問關羽,張飛,岳飛,張巡等一眾武將既特點係咩?佢地共通既地方係佢地都係生於亂世,試問一個太平盛句又怎能造出英雄武將呢?

第2個英雄定義 ...

兩者係相關的 無戰亂就唔會有你所講既英雄出黎
但如果無呢d英雄又唔會有之後既三國鼎立出現 即係之後既時勢

所以時勢造英雄同英雄造時勢係不可分割的
沒有上一個英雄就沒有下一個時勢 沒有下一個時勢就唔有再下一個英雄

所以有雞先同有蛋先既比喻係正確的
(上帝做隻雞出黎果時都係搓左個蛋形出黎先 我話有蛋先= =
仲有你去茶餐廳叫野食 同一時間叫一隻雞同一隻蛋 佢都會比蛋你先
所以我覺得有蛋先過有雞 :p)
回復 支持 反對

~暗星~ 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

= = 又係呢條
上幾年係第2個壇先答完= =~

但係都答下啦
我就覺得時勢可以做英雄  但同時英雄亦可以做時勢
首先說時勢做英雄∼
就如 改朝換代時  這些就是時勢做英雄  因為有腐敗同 當政者的不能
才做就 到 一些人推翻的決心   做就出他們 不怕阻擋的英雄~

而英雄做時勢 就好似 諸葛亮 一樣
佢用佢的智慧 令到蜀國有三分天下的能力  的時勢
呢d 都係 佢靠佢的智慧做出呢~

所以 英雄能做時勢    時勢亦能夠做英雄~

但到頭來 能否成為真英雄就要把握 自己的機會~
回復 支持 反對

英雄做時勢.....人定勝天呀麻
回復 支持 反對

我阿Sir...不久之前先比左個題目叫「時勢做英雄」既議論文題比我地班作...
我個人就覺係時勢造英雄...
樓上好多位人兄都講過...的確好多歷史人物...或現代人都係「時勢做英雄」
我就舉左諸葛亮  美國  李嘉誠做例子
假如沒有當時三國亂世 ... 諸葛亮又點會有蜀國三英請佢出山既機會呢?
美國就話係第一同第二次世界大戰之中...作為成為現今世界強國既機會
李嘉誠就看準了香港於二十世紀既兩次轉"形"...先是手工業...再由手工業變地產業...
所以個時勢真係好緊要..."

[ Last edited by •*〞越前 on 2006-4-8 at 01:03 AM ]
回復 支持 反對

大家都好似歸向時勢做英雄wo

不過大家真係唔覺得無英雄就無時勢?

如果三國時期無左劉備 咁仲會唔會有三國? 可能得番兩國

咁仲會唔會有之後既西晉?

所以唔係應該英雄同時勢係有相連關係既咩?

無左張角黃巾起義又會唔會有之後既事發生呢?

如果無左王葬篡漢又會唔會有黃巾起義呢?

一直數上去 可能會數到商朝 或黃帝 或更早...

但係唔會搵到一個源頭(變左哲學問題?= =)

又以香港為例 香港經濟低迷時 沒有人將香港帶出逆境

時勢已經有 但就缺乏英雄 沒有財政司能將我們帶出逆境

(唔係咁好既比喻= =帶出逆境係要大家一起努力的...)

所以只可以講時勢同英雄係相關連的

[ Last edited by [H]阿雞 on 2006-4-8 at 09:19 AM ]
回復 支持 反對

我覺得時勢造英雄同英雄造時勢係一齊發生
即係一個亂世或者還境
有一個人能企出黎能夠決困難
若他能成功帶領大家脫困局
咁佢未造時勢囉
回復 支持 反對

其實講真....冇可能係英雄做時勢的,因為做算果個英雄有幾勁有幾聰明,但果個時代是一個人民安居樂業的時代的話,人民快快樂樂地生活,就算英雄多麼想製造時勢,也不會得到認同.但當一個亂世的出現,就算一個本身平凡的人,也有可能因忍無可忍時出來平定亂世.就算這人本身不是做英雄的材料,但因為時勢弄人,所以他也只好為了種種原因而出來平亂世.所以只會有時勢做英雄.
回復 支持 反對

時勢造英雄,假如當時係歌舞昇平,英雄在這世界也做不了甚麼
亦有人說人民做英雄,沒有人民的支持,英雄自己一個人也造就
不到甚
回復 支持 反對