打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 快過光可唔可以超越時空??

過去就是過去 就算你快得過光 最多可以將時間好慢地過 唔可以時間倒流

[ Last edited by asdfgpk2005 on 2006-5-4 at 02:10 PM ]
回復 支持 反對

樓主講快過光可唔可以超越時空

其實可以
當一個黑洞出現你以快過光,黑洞就可以到第二個地方
因為黑洞出現之後就會出現時空交錯,所以你有機會去到其他地方

以上係我估下= =
回復 支持 反對

大家似乎討論了光速與時間有什麼關係呢....
讓我post愛因斯坦博士的公式出來吧....

個 square root 畫得好樣衰, 大家別見怪 =.="

T=運動狀態下時間拉長
t=靜止狀態的時間
v=運動狀態的速率
c=光速

大家可以計下...
當V = C, 結果會係點
當V > C, 結果會係點
回復 支持 反對

Originally posted by asdfgpk2005 at 2006-5-4 20:17:
過去就是過去 就算你快得過光 最多可以將時間好慢地過 唔可以時間倒流

[ Last edited by asdfgpk2005 on 2006-5-4 at 02:10 PM ]

講得好/__\

世上只有更快  沒有最快>___<!
回復 支持 反對

Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-5-4 22:10:
大家似乎討論了光速與時間有什麼關係呢....
讓我post愛因斯坦博士的公式出來吧....

個 square root 畫得好樣衰, 大家別見怪 =.="
...

Einstein d 公式真係無得頂...
if C = 0, T = 1/0t, 即係無限 =.=
if V > C, 計唔到T...

即係相對論係話左光速不可能被超過..... bao_34
回復 支持 反對

關於相對論,我有一條問題,為甚麼要用光速?,光速可能在地球是最快的!記住!是[可能],因為我地現代的科技沒有達到光速~所以就認為光速是最快?錯啦~一定有比光速快的東西~加上~我唔知未來啦~但係有條問題~我假設你有一部時光機!你會不會改變自己或者人地的過去呢??可能會~又可能唔會~我唔清楚你地會不會~但係我可以肯定如果未來有時光機的話~一定會有人回到過去~去改變過去的!為甚麼人會沒有人發現~可能你會講全球60億人口~你又點知無啊!可能會有~不過美國~又或其他國家把消息禁止左~又或者可能未來也沒有時光機.........
多謝大家睇完這篇廢話
回復 支持 反對

Originally posted by [H]vo1990813 at 2006-5-5 00:45:
關於相對論,我有一條問題,為甚麼要用光速?

因為相對論很多公式都是圍繞著光速不可被超過的原則, 所以佢條公式要用到光速
Originally posted by [H]vo1990813 at 2006-5-5 00:45:
光速可能在地球是最快的!記住!是[可能],因為我地現代的科技沒有達到光速~所以就認為光速是最快?錯啦~一定有比光速快的東西~

要快過光速請找出相對論的破綻 bao_34
加上~我唔知未來啦~但係有條問題~我假設你有一部時光機!你會不會改變自己或者人地的過去呢可能會~又可能唔會~我唔清楚你地會不會~

發明時光機的目的, 或是想時間旅遊的主要目的也是改變過去吧...
但係我可以肯定如果未來有時光機的話~一定會有人回到過去~去改變過去的!為甚麼人會沒有人發現~可能你會講全球60億人口~你又點知無啊!可能會有~不過美國~又或其他國家把消息禁止左~又或者可能未來也沒有時光機

我相信時光機也可以選擇地點吧...

其實你篇野... 你用得太多可能, 或者... 根本唔明白你既觀點 =.=

[ Last edited by 痔痕仔@恆 on 2006-5-5 at 01:08 AM ]
回復 支持 反對

關於相對論,我有一條問題,為甚麼要用光速?,光速可能在地球是最快的!記住!是[可能],因為我地現代的科技沒有達到光速~所以就認為光速是最快?錯啦~一定有比光速快的東西~加上~我唔知未來啦~但係有條問題~我假設你有一 ...

不過有樣野我好想問 如果 你話有將來有可能有時光機 返到過去
到果時睇既過去可能係而家 但係我地而家睇既呢一刻係最先進既
可能所存在既空間究竟係咪並存呢
而且如果咁講 即係話我地所睇到既現在可能係過去 當有一個將來既時空時
回復 支持 反對

[quote]Originally posted by 田中
回復 支持 反對

Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-5-5 01:41:

咁樣既話,,, 另一個空間係咪有相同既野??

我覺得照咁睇既 應該有可能(當然唔清楚所謂既將來係幾時)
回復 支持 反對