打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 快過光可唔可以超越時空??

頭像被屏蔽
Originally posted by 再生傳說 at 2006-7-6 20:45:
但例如你跑100米 10秒
光速跑100米 0.0000000000000000001秒
咁又點?只係得你一個人快左,唔會超越時空

超越時空唔係要令成個空間的時間改變
只係物質由某一個時間"行"左去第二個時間

如果改變世界的時間.....後果....世界未日
回復 支持 反對

快過光......
根據相對論.....物質去光速要有無限大能量.....
所以光速係最快速度.....(無限加一都係無限.....)
(個人黎講唔認同.......光速只係空間可承受既最大速度....唔洗理我.....)

係光速前進...1秒可能等於其他人0.01秒....由此去到未來....
超光速....即係唔單些樣野要用光速行.....係成個空間都要向反方向.....
即係要拉開空間...但係物質光速前進一樣會影響空間...會抵銷....所以無可能快過光速......

所以係想去光速...等你變左靈魂先= ="

P.S:另外有人話同負能量有關....可唔可以講係邊度聽...我只係識負物質T.T~PLX~
P.S.S:以上只求方便明白.....同相對論原本有所出入= ="

[ Last edited by ERFox on 2006-7-7 at 12:08 AM ]
回復 支持 反對

想快到穿越時空唔係唔得....
但係改d原理就得...
就係將我地以為轉變既係位置
改成轉變既係時間

咁就可以令人類都可以承受到....
但係....當然冇咩可能-.-
回復 支持 反對

理論上應該可行
但係實質上因為任何野都有質量....
所以唔成立......
回復 支持 反對

Originally posted by wiwy at 2006-7-7 22:16:
想快到穿越時空唔係唔得....
但係改d原理就得...
就係將我地以為轉變既係位置
改成轉變既係時間

咁就可以令人類都可以承受到....
但係....當然冇咩可能-.-

比你改到就唔係原理.....= ="

你d個諗法.......我都係想轉變時間...但係係無正接方法可以改到時間既情況次下.....只好向空間落手.....= =

================================================
多得樓上....我think起2個之前問過但係又唔記得左既問題....

1.光都可以當係物質點解可以光速....

2.點解能量可以光速.......

有無人可以答到我呀~~~~plx........

[ Last edited by ERFox on 2006-7-8 at 03:34 PM ]
回復 支持 反對