查看: 7147|回復: 71
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 人在行駛中的火車上跳起會退後嗎?(和引申出來的問題)

在下有幾個問題有小時候都已經想過了~
但都未知答案
所以在下想請教各位~
問題1:人在行駛中的火車上跳起會退後嗎?
問題2:假設一樣物件停留在火車中,而沒有接觸任何火車上的部件,那火車行駛的時候這物件會退後嗎?
問題3:一隻鳥在火車上以 y 的速率飛行,而火車的速率是x~那鳥的速率會變成是x+y嗎?

對以上問題的看法

問題1:
會,因為跳起的時候身體沒有接觸到火車,未能受火車的力所帶動~所以會退後。

問題2:
和第題的問題一樣~

問題3:
不是~因為鳥和車都是獨立的個體~

未知大家的意見如何~

By [SYSS]Fantasma:

please make sure your body also has horizontal velocity. If you jump, you only get the verticle speed.
These two are independent.

Further explanation read the last page.

Please be care, his concepts are wrong.

回復

問題1....
答案係唔會退後...因為當你係跳起時..你係以火車既速率跳起
加上慣性 你身體會保持向前
問題2...
如果個物件冇接觸任何野..而之前冇比推動力佢
佢就會退後
問題3...
唔明你想問乜....既然飛起就唔會接觸火車
速率何來x+y???

回復 支持 反對

如果係咁,我念會係x+y 因為佢講緊 係光
回復 支持 反對

原帖由 BigJohn2006 於 2007-1-3 22:57 發表
問:照其他人所講,第三題既答係x+y,但如果火車上有道光投射向前,與火車行駛方向一樣,咁速度相加咪係<光速加火車速度>,

咁咪違返光速是最快的理論囉?

咦=.=
係bor﹏
咁既話個速率可能唔係x+y啦
回復 支持 反對

問:照其他人所講,第三題既答係x+y,但如果火車上有道光投射向前,與火車行駛方向一樣,咁速度相加咪係<光速加火車速度>,

咁咪違返光速是最快的理論囉?
回復 支持 反對

問題一跳起係會退後,就因為加埋mtr向前走ge力 有,""""問題1:人在行駛中的火車""""跳起會退後嗎"""
但係唔加mtr ge力(模擦力)就好唔同
唔加力ge情況
例如,用一個4方subject=mtr ,但中間係空心 可以前後通心 ,係內面就個又加個 subject"人" jump
next個人放車尾到,,當4方前後通心subject(mtr)向前時,人向上jump
咁人就會 jump出車外,因為有地心吸力而唔加mtr ge 力而向下  出黎係原地 依個時候 mtr 已經向前走行,咁就因為係jump時冇jump向前 同 向後 而係向上 jump咁就唔會好moive d人咁jump車係地 look

但係 加埋mtr 自己向前ge拉力,模擦力自己會向後
例如:我地用一快布,上面有粒波子,當我一拉布時波子會向後轉,因為波子上的面同布的面有模擦力
當然 向上jump都係一樣 只係 波子會向後但只 係距離問題(唔係計jump 時 而係加埋jump前貼住布果d力)
同波子道理一樣,唔同ge係 我地唔係波子 ,同樣地係mtr上jump why 睇唔出會向後? 因為我地隻腳係平的,幅度細
所以睇唔出倒後左,只係多少問題

問題2 假設一樣物件停留在火車中,而沒有接觸任何火車上的部件,那火車行駛的時候這物件會退後嗎?
係唔會,

例如張你 浮在空中 =""沒有接觸任何火車上的部件""" 浮係空中又走唔到=好似上左太空咁
咁火車行駛時,因浮在空中的物"沒有接觸任何火車上的部件" so無動力 ,但係車是向前行走中 ,最後只係會撞洛車尾到
簡單d =浮在空中 走又走唔到,咁地球會轉,咁咪比樓撞lo

問題3:一隻鳥在火車上以 y 的速率飛行,而火車的速率是x~那鳥的速率會變成是x+y嗎?

不是

好似 江戶川柯南回歸 咁講佢地都是獨立的個體

i think is x-y/y-x ....仲有好多問題 勁p ~"~

回復 支持 反對

因為火車是左行駛中,人同火車都有一的力向前,個力不停有,因為火車行駛中,當人跳起時,因人沒有遇火車有接觸,火車的速度是x,而人因跳起有地心吸力和空氣的磨擦力,人的力慢慢慢小,但沒有力令佢後退,只是火車的速度比人快,所以人覺得我倒後左,其實沒有的。
回復 支持 反對

** i think #1 post should be careful instead of care....
回復 支持 反對

樓主中呀 我都係咁諗
但係第一條我覺得如果計個人有air resistance ge話 咁就會退後少少啦 睇你跳幾高啦

我覺得夠啦 唔洗再討論啦  樓主唔該黎收返個檔口 唔好再咁多無聊討論  咁多荒謬ge答案
回復 支持 反對

1 會[假設你只係向上跳] 當你向上跳既時候 平面既V會係0 但係火車繼續有個V 所以當你跳起既時間 你無郩 但係火車郩左 所以間接上你係退後左既 只係你發覺唔到自己係退後左姐

2 一開車既時候就會 但當火車既SPEED係CONSTANT既時候就唔會 因為件物品既SPEED同火車一樣 亦姐係ITERTIA 但係咁 只要當火車+速/-速 [姐係火車既SPEED同物品既SPEED唔同] 件物品就唔會AT REST 就會 退後/向前

3 當然唔會喇 因為鳥無接觸到火車 所以佢既BODY依然係受緊SPEED Y影響 X既速度 跟本唔關事 你只可以話 如果隻雀係火車入面 當Y<X 佢將會撞去火車既尾車箱 當Y>X 佢就將撞埋去車頭既車箱咁解姐
回復 支持 反對