打印 上一主題 下一主題
收起左側

wa, nakuz 高考區唔係死成gum ar

原帖由 Zend 於 1-7-2008 17:11 發表

Fantasma..

我中文D,中化C..
都唔錯ga la..

我個bio group 朋友CE B -> AL E ...
但佢AL Bio 出乎expect 之外... E 左 = =..

by the theorem of 2 grades ...ur fd is a normal case[[tk_32]]

AL econ d mc好鬼好玩[[tk_32]]但我又要讀pmath phy chem ...點算[[tk_35]]
放棄pmath係無可能,我要搏QFIN...放棄phy係無可能,因為係compulsory...放棄chem係無可能,FNS是我的水泡

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 1-7-2008 06:35 PM 發表

by the theorem of 2 grades ...ur fd is a normal case[[tk_32]]

AL econ d mc好鬼好玩[[tk_32]]但我又要讀pmath phy chem ...點算[[tk_35]]
放棄pmath係無可能,我要搏QFIN...放棄phy係無可能,因為係compulso ...

2-grade down theorem 係我身上係-...
但係[YU]兄身上係+

讀pure phy econ + chem(AS)
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 1-7-2008 18:41 發表

2-grade down theorem 係我身上係-...
但係[YU]兄身上係+

讀pure phy econ + chem(AS)

chem(AS) can't FNS[[tk_30]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 1-7-2008 06:42 PM 發表

chem(AS) can't FNS[[tk_30]]

唔好讀FNS la -_-
你讀完要去考試=.=

我想梗有8個choices 係真係有可行
其他果d, 一係當水泡, 一係無興趣

1. 6901
2. 6963
3. CUHK Chem
4. UST Chem
5. UST CEng
6. City Finance/poly Financial Services(2個business degree ...LOL")
7. poly chem tech/city chem
8. city psy
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 1-7-2008 18:47 發表

唔好讀FNS la -_-
你讀完要去考試=.=

我想梗有8個choices 係真係有可行
其他果d, 一係當水泡, 一係無興趣

1. 6901
2. 6963
3. CUHK Chem
4. UST Chem
5. UST CEng
6. City Finance/poly Financial Se ...

只有做dietitian先要考試[[tk_26]]
一科AL同AS ge長度大約有幾多...相對於1科CE[[tk_32]]
p.s....讀完finance都要考CFA(though not a must)[[tk_29]]

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 1-7-2008 06:51 PM 發表

只有做dietitian先要考試[[tk_26]]
一科AL同AS ge長度大約有幾多...相對於1科CE[[tk_32]]
p.s....讀完finance都要考CFA(though not a must)[[tk_29]]

無記錯我個分都可以試UST BBA, 不過無選only..

AL 6個鐘一份,CE 加埋好似2.75 hrs..仲要係有時間比你check 卷

我AL chem paper II 做得好趕下...無check卷-.-
不過一樣A 到,XDD
可能係成份都ok難(對於神人, 係易, 對於我, 都幾難頂, 因為d 題目你看textbook都未見過)
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 1-7-2008 18:35 發表

都好勁=_=...
CU Maths 無問題, 不過你個分有更多好的選擇..

我係某個微小論壇識左個ce 28, al 4A1C1E..(3AL1AS UE C, CLC E)
佢都係想讀CU Maths..
今年你有機見到佢...

我都有個 Friend 4A2D ( D UE 同 中化 ),同我同一科。
中大數學係一個好吸引的科目(對於部份考得好的學生來說)
回復 支持 反對

原帖由 博士.Dota 於 1-7-2008 07:45 PM 發表

我都有個 Friend 4A2D ( D UE 同 中化 ),同我同一科。
中大數學係一個好吸引的科目(對於部份考得好的學生來說)

香港真係好多人鐘意Maths(係世界上都係maths勁)
所以無論邊d Maths 個A% 率都好高

對於唔少人難ge AMaths, 更難的pure, applied, 都係有神人存在=_=..

中大maths 真係好強...
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 1-7-2008 19:12 發表

無記錯我個分都可以試UST BBA, 不過無選only..

AL 6個鐘一份,CE 加埋好似2.75 hrs..仲要係有時間比你check 卷

我AL chem paper II 做得好趕下...無check卷-.-
不過一樣A 到,XDD
可能係成份都ok難(對於神人 ...

唔係問考ge時間[[tk_26]]我係想知內容ge量[[tk_35]]

讀math有咩出路[[tk_29]]
香港math咁勁,咁我阿sir少年時代走左去Imperial College of London讀math,其實仲衰過係香港讀?[[tk_42]]

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 1-7-2008 08:08 PM 發表

唔係問考ge時間[[tk_26]]我係想知內容ge量[[tk_35]]

讀math有咩出路[[tk_29]]
香港math咁勁,咁我阿sir少年時代走左去Imperial College of London讀math,其實仲衰過係香港讀?[[tk_42]]

內容多10倍=.=
其實係ce 多廢話
果2x chapters 可以變成2chapter 就講完..

maths唔叫多出路in HK , 但maths人一般都幾聰明, 佢地自己會找到出路來
回復 支持 反對