打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 英文溫習提昇方法及重考集中討論帖

用英文同朋友溝通

or 每一-兩個星期一篇課外既文章比老師

我估老師應該會幫你改

睇下有咩grammar錯可以改

作文果陣又可以學到vocab

評分

參與人數 1樂點 +3 +1 收起 理由
adamsteve + 3 + 1 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

我會開本生字薄
同一TOPIC既就寫埋一齊
例如 Health
當作文時都多d生字用嘛
得閒就寫下投訴信呀個d
練下d文筆

不過我依家先開始咁做,已經太遲
後悔~,~
回復 支持 反對

個人分亨
每日聽一次英文台新聞
每日睇一篇報章
唔洗太集中都可以識好多英文:handshake
回復 支持 反對

我覺得多D聽英文歌刀有用= ="
或者多D同SKOOL GE外籍老師傾= ="
什至自己自發性去記GAMMER點用,自己跟住個EXAMPLE做多D!
點講刀系要自己自願負出=_=
回復 支持 反對

我講解一些做英文卷的技巧吧(汗"

閱讀卷,唔洗個個英文字都明
通常睇完條問題
都會係份卷內容都搵得番到時間番重點,就好易搵到答案
有時仲可以靠d字估埋成句內容

listening卷,data file有約7成既答案...聽既只有3成
所以呢,我suggest多d聽下收音機(英文台)/電影/電視

Writing卷
作文前要寫大綱啦
同埋呢
平時學完d生字,可以上網查下字典有無其他既同義詞,例如:think同bet係差唔多意思既
唔好係一篇文重複同一個字太多次

睇多d故事書都有幫助呢

Speaking啦...
可以多d同外國人交流下,如msn等等啦

===============================
此外呢...串字個陣...不妨拚拚音吧
會記得快個以前好多0﹏0'
回復 支持 反對

對住塊鏡練speaking
要keep住望到自己個樣!
仲可以睇埋自己講英文時既咀形,可以加以改善發音
回復 支持 反對

我覺得如果大家係平時英文底差同埋好抗拒英文既....
可以從日常生活入手
例如 MSN使用英文與朋友聊天!?
假如有字唔識 都可以查字典 一來可以明白多一點常用既字
又可以使印象較為深刻 (畢竟也是你想出來的說,而且可以減低對英文抗拒感)
意思就是把你平常的事都嘗試用英文罷了 (打XANGA OR 日記 用英文等等!?)
但較實際的當然也如各位所言~_~ 多做多看多聽吧 (但我認為要有心不容易呢...)
Reading 就係睇你識幾多字!?
Writing  其實只要做多D 考個陣睇得明題目問咩野(即不要離題吧...)都應該唔難合格....(汗...) (記住唔好忘記寫信D格式 會扣得好唔抵T_T'')
listening 聽+作文!_!?? (有人話過task4,5,6 掌握得好 合格不難....)
Speaking 平時講多D英文同聽多點吧-0-
但係the most important....都係要有學好英文既恆心.....!(祝大家都能成功吧....)
其實我自己而家都係英文唔合格既人-0-.....(仲係無心讀同埋底差既人...)
但係我都努力緊幫自己合格....定下目標努力吧 朋友們 (如果同之前既人重複既話...唔好怪我-3-無睇哂)

評分

參與人數 1樂點 +5 +2 收起 理由
adamsteve + 5 + 2 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對